Zero waste v kuchyni aneb 10 tipů, jak konečně přestat plýtvat jídlem

 

16. říjen je Mezinárodním dnem jídla. Jeho cílem je upozornit na jeho nedostatek, ale i přebytek – a s ním související plýtvání. Podle Organizace pro výživu a zemědělství připadá na průměrného Evropana 106 kilogramů vyhozeného jídla za rok, v Česku je to 81 kilo. To je docela děsivá cifra! Chcete plýtvání jídlem omezit? Přinášíme vám 10 jednoduchých tipů, jak na to.

  1. Vařte doma, jezte doma
    Pokud díky stravování doma vyhnete fast foodům, baleným bagetám a podobným “jednorázovkám”, spotřebujete méně jednorázových obalů.Vařit si doma navíc znamená, že můžete sfouknout dvě jídla jednou ranou. Ne, nenavádíme vás k přejídání. Vtip je v tom, že si na večeři uvaříte dvojnásobnou porci a zbytek sníte druhý den v práci. Ušetříte tak peníze, čas i energii.A navíc, pokud jíte doma a něco vám zbude, nejspíš to nevyhodíte (jako na ulici), ale schováte na svačinku nebo na další jídlo (o tom více v bodě 3).
  2. Naplánujte si, co budete vařit
    Cože? To si mám jako psát jídelníček?!, běží vám teď asi hlavou. Ale ruku na srdce, existuje nějaký pádný důvod, proč vaření neplánovat, kromě toho, že to dělávala vaše babička? Ekologický způsob života vyžaduje trošku víc promýšlení, než jsme zvyklí, odměnou je však kromě dobrého pocitu z chování, které má smysl, také plnější peněženka. Pokud si předem naplánujete, co budete vařit a jaké suroviny v jakém množství na to budete potřebovat, máte z půlky vyhráno. A také pomůže, když do obchodu nepůjdete hladoví. Koupíte pak jen to, co opravdu potřebujete 😉
  3. Suroviny použijte klidně víckrát
    Všichni jsme se ve školních jídelnách ušklíbali, když bylo jeden kuře s rýží a druhý den české “rizoto” s kuřecím masem. Věděli jste ale, že nejslavnější salát na světě Caesar, vznikl úplně stejným způsobem? V kuchyni zbylo staré pečivo, kuřecí maso ze včerejší večeře a obyčejný salát. A voila! Zkuste při strategickém plánování jídelníčku brát v potaz i to, jestli půjdou případné zbytky zakomponovat do dalších pokrmů. Co takhle vyzkoušet ze zbytků římského salátu a staršího toastového chleba připravit Ceasar salát? Recept najdete zde.

  1. Ano, máme tu zbytky…
    Ale fakt nevíme, co s nimi! Přemýšlejte nad zajímavými kombinacemi (koho by napadlo zkombinovat krutony a kuřecí maso, viz předchozí bod?) a nebojte se experimentovat. Když vás nic nenapadne, zadejte suroviny (anglicky) do vyhledávače a nechte se překvapit, jaký recept vám nabídne. V anglicky mluvících zemích se pro pokrmy ze zbytků používá termín “leftovers” a leftover receptů je plný internet.
  2. Zeleninu spotřebujte celou
    Zeleninu poctivě loupeme, konce odkrajujeme. Pokud si však koupíte čerstvou mrkev, loupání není vůbec potřeba. Jasně, sezóna není celý rok, co tedy se slupkami na jaře a v zimě? Zeleninu nejdříve umyjte a čisté slupky a odkrojky uchovávejte v lednici v uzavíratelné sklenici. A jednou za týden si z nich uvařte vývar.
  3. A co s natěmi?
    Vyzkoušejte domácí pesto. Receptů najdete na internetu spoustu, natě doporučujeme mrkvové, když už jsme poradili, co s mrkvovými slupkami. Jen pozor, pokud používáte slupky a natě, doporučujeme sáhnout spíše po zelenině z vlastní zahrádky nebo BIO, která není ošetřená chemickými přípravky, a neuvaříte si tak vývar s chemickými složkami.

  1. Sdílejte a darujte
    Odjíždíte a nestíháte jídlo spotřebovat? Nebojte se o své přebytky dělit. Možná, že se najde pár cyniků, co si pomyslí něco jako ne, díky, nejsem popelnice, ale většina vašich (virtuálních) přátel jen zajásá, když potraviny naaranžujete a fotku s prosbou ve stylu “daruji za odvoz” zveřejníte. A zamyslete se také nad těmi, kteří potřebují pomoc, lidé bez domova, staří lidé a podobně. I ti budou za potravinovou pomoc rádi…
  2. Zamrazujte a sušte
    Přebytky jako pečivo nebo hotové pokrmy se dají často zamrazit. Ovoce a zelenina se dají usušit a spotřebovat později. Jsou i takoví mistři, kteří suší zeleninové slupky a pak je rozmixované používají jako koření.
  3. A když už jídlo vyhazujete…
    Tak kompostujte! Nemusíte vlastnit zrovna půlhektarovou zahradu, abyste měli kde kompost založit. Existuje široká škála praktických a skladných variant. Třeba na stránkách kompostuj.cz najdete spoustu inspirace.

  1. A rada na závěr
    Poraďte se s odborníky. Žádný kuchař nechce jídlo vyhazovat a každý profesionál bude mít spoustu tipů (z vlastní zkušenosti), jak suroviny zužitkovat. Na kurzech vaření Chefparade vám rádi poradíme a vymyslíme řešení pro každou zapeklitou kuchyňskou situaci. A vymyslet recept na suroviny, co zbyly v ledničce, patří k tomu nejzábavnějšímu.

Proč si vybrat kurz vaření v Chefparade
Od roku 2007,

11 let tradice

na českém trhu

Více než

100 000 účastníků

kurzů vaření

Uspořádaných více než

20 000 kurzů vaření

a dalších akcí

Více než

8 000 kladných recenzí

Mimo jiné na Staffino.cz