Recepty výherců soutěže se Stellou Artois

Batátové bramboráčky na sladko

 

Ingredience:

• 400g vařených batátů neboli sladkých brambor
• 1 vejce
• půl banánu
• 80g BIO celozrnné mouky
• 200g ricotty
• přepuštěné máslo ghí
• špetka soli, skořice, cukr, badyán, povidla

Postup:

Připravíme si 400g vařených batátů, které oloupeme. Nastrouháme je do mísy a přidáme vejce, kousek banánu, mouku i ricottu, dle chuti badyán a vše promícháme. Na pánvi si rozehřejeme ghí, z těsta tvarujeme placičky a smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s domácími povidly s kousky švestek, pocukrujeme, přidáme skořici dle chutí, s úsměvem podáváme.

Tip: Ideální kombinovat s plecháčkem teplého mléka 🙂

Hummus z červené řepy

 

Ingredience:

• 1 plechovka cizrny
• 2 menší řepy
• 1-2 stroužky česneku
• 1 bílý jogurt
• 1 PL lžíce oleje
• 2 PL sezamové pasty tahini
• sůl, pepř, kmín, petrželka, citron

Postup:

Řepu očistíme, vaříme asi 30 minut doměkka a poté oloupeme. Řepu nakrájíme na menší kousky, přidáme do mixeru spolu s česnekem, sezamovou pastou a cizrnou. Zakápneme olejem, osolíme, opepříme a mixujeme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, necháme uležet v lednici. Podáváme s čerstvou petrželkou, bílým jogurtem dle chuti a kmínem.

Utopenci

 

Nálev:

• 2l vody
• 1l octa
• 2 hrnky cukru
• 100 ml oleje
• 1 sáček černého/barevného pepře
• 1 sáček nového koření
• sůl, bobkový list

Postup:

Vše svaříme cca 3 minuty, necháme lehce zchladit (je nutné, aby nálev byl ještě teplý při nalévání do sklenic).

Na nakládání:

• kvalitní špekáčky
• česnek, cibule červená i žlutá
• bylinky – kopr, rozmarýn..
• kyselé okurky, feferonky, mrkev (vše množství dle chuti a uvážení :))

Postup:

Každý špekáček oloupeme a z boku cca do 2/3 nařízneme a dovnitř vložíme půlkolečka cibule, plátky okurky, kousek feferonky (záleží na kreativitě).
Do nádoby dáváme střídavě vrstvy špekáčků a kolečka cibule červené i žluté, různobarevných feferonek, kousky předem chvíli povařené mrkve, česnek na plátky, můžou se přidat i čerstvé bylinky (kopr, rozmarýn, atd.).

Vše zalijeme vlahým nálevem (pozor nesmí být příliš teplý – tuk ze špekáčků by se pak do nálevu rozpustil a nevypadalo by to hezky).

Špekáčky by se měly uležet v chladu (nejlépe v ledničce) aslespoň 14 dnů :-)!

Proč si vybrat kurz vaření v Chefparade
Od roku 2007

13 let tradice

na českém trhu

Více než

130 000 účastníků

kurzů vaření

Uspořádaných více než

27 000 kurzů vaření

a dalších akcí

Více než

12 000 kladných recenzí

Mimo jiné na Staffino.cz