TRES LECHES DORT S ČERSTVÝMI JAHODAMI

 

Protože se blíží mezinárodní den žen (8.3.2021), rozhodli jsme se sdílet s vámi tentokrát recept na něco dobrého a sladkého. Tentokrát to bude Tres Leches dort, tedy španělský třímlékový. Název již napovídá, že použijeme 3 druhy mléka, a právě ty dostanou vaše chuťové buňky až do nebes! No a překvapit s ním můžete právě třeba nějakou ženu :-)!

Ingredience:

Na korpus:
• 9 vajec – oddělené bílky a žloutky
• 200gr cukru krupice
• 1PL vanilkového extraktu
• 250gr polohrubé mouky (prosáté)

Na krém:
• 300gr slazeného kondenzovaného mléka
• 300gr neslazeného kondenzovaného mléka
• 240ml mléka
• 20ml vanilkového extraktu
• 50ml kvalitního tmavého rumu
• kůra z 1 citronu

Na polevu:
• 400ml 40% smetany na šlehání
• 180gr moučkového cukru
• 250gr jahod

Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Vyložte formu pečícím papírem. Bílky dejte do mísy a na střední rychlost šlehejte asi 5 – 6 minut, dokud sníh nebude tvořit jemné špičky. Pomalu vmíchejte cukr a šlehejte, dokud sníh nebude pevný a nebude tvořit pevné špičky. Odložte stranou. Do jiné mísy dejte žloutky a šlehejte po dobu 5 – 6 minut na střední rychlost. Přimíchejte vanilkový extrakt a šlehejte ještě jednu minutu.

Pomalu a zlehka vmíchejte vyšlehané žloutky do směsi bílků a cukru. Když se obě směsi promísí, opatrně vmíchejte mouku. Nezapomeňte stěrkou setřít mouku ze stěn nádoby tak, aby se veškerá mouka dobře rozmíchala. Těsto nalijte do připravené formy a nechte péct 22 – 25 minut. Přesný čas se může lišit, pomoci si můžete zapíchnutím špejle do dortu, který je hotový, když těsto na špejli přestane ulpívat. Povrch dortu by měl být zlatavě hnědý.

Když dort úplně vychladne, vyndejte jej z formy na talíř či dortový podnos. Sundejte pečící papír, na vršek dortu položte jiný podnos a dort znovu otočte. Podnos by měl být dost velký jak na dort, tak na vanilkový krém, kterým se bude polévat. S použitím jedné či dvou vidliček propíchejte korpus na několika místech, aby se krém lépe vsáknul. V rendlíku smíchejte obě kondenzovaná mléka s normálním mlékem a vanilkovým extraktem. Vařte na střední teplotu, dokud se krém nezredukuje na 1/3. Krém vylijte na korpus a nechet vsáknout. Šlehačku vyšlehejte s moučkovým cukrem na střední rychlost po dobu 1 – 2 minut, dokud netvoří pevné špičky.

Šlehačkou můžete buď dort obmazat, nebo jen přidat na talířek k dortu a dodekorovat jahodami 🙂

Proč si vybrat kurz vaření v Chefparade
Od roku 2007

13 let tradice

na českém trhu

Více než

130 000 účastníků

kurzů vaření

Uspořádaných více než

27 000 kurzů vaření

a dalších akcí

Více než

12 000 kladných recenzí

Mimo jiné na Staffino.cz