Svíčková se připravuje na kurzech vaření pro turisty

Neriskujte nevolnost z jídla. Dodržujete všechny zásady bezpečnosti potravin?

Bezpečnost by v kuchyni měla být vždy na prvním místě a to platí nejen o práci s nožem, ale také o samotných potravinách, které by z různých důvodů mohly začít být rizikové pro vaše zdraví – možná jste si je tak už přinesli z obchodu a možná jste je kontaminovali nesprávnou manipulací. V dnešní škole vaření vám dáme 20 tipů, jak se těmto rizikům vyvarovat.

 

  1. Nenakupujte potraviny s porušeným obalem.
  2. Plesnivé a nahnilé potraviny mohou obsahovat jedy tvořené plísněmi.
  3. Důkladně omývejte ovoce a zeleninu těstě před konzumací, zvlášť, pokud je budete jíst syrové.
  4. Nepoužívejte potraviny po expirační době.
  5. Minimální doba trvanlivosti není totéž, co expirace.
  6. Před prací v kuchyni i během ní si pečlivě myjte ruce a nehty mýdlem.
  7. Před vařením si sundejte z rukou šperky.
  8. Vlasy mějte sepnuté vzadu.
  9. Nevařte, pokud jste nemocní.
  10. Všechny povrchy a pomůcky před vařením důkladně omyjte.
  11. Používejte zvláštní pomůcky pro práci se syrovým masem.
  12. Syrové maso, ryby a mořské plody oddělte od ostatních potravin.
  13. Potenciálně rizikové potraviny jako maso, vejce a mořské plody důkladně vařte.
  14. K ochutnávání jídla používejte jinou lžíci (vařečku), než k míchání.
  15. Hotová jídla nenechávejte v pokojové teplotě déle než dvě hodiny.
  16. Do lednice nedávejte teplé jídlo.
  17. V lednici uchovávejte zvlášť syrové a zpracované potraviny.
  18. Potraviny rozmrazujte pozvolna v lednici.
  19. Nezamrazujte už jednou rozmrazené jídlo.
  20. Pokrmy servírujte horké.

 

Tak schválně, kolik prohřešků jste napočítali? 🙂

Proč si vybrat kurz vaření v Chefparade
Od roku 2007,

11 let tradice

na českém trhu

Více než

100 000 účastníků

kurzů vaření

Uspořádaných více než

20 000 kurzů vaření

a dalších akcí

Více než

8 000 kladných recenzí

Mimo jiné na Staffino.cz