Po–Pá: 10:00–17:00
Online kurz Velikonočního vaření a pečení pro děti s Vláďou
Co jsme si uvařili? Připravte si s námi Velikonoční nádivku, skvělé pizza šneky z listového těsta a tradiční velikonoční recept našich babiček Boží Milosti. Celý náš online kurz můžete najít na našem Youtube kanále zde.
Velikonoční nádivka
Ingredience:
• sůl • majoránka • mletý pepř • 10ks vajec • pažitka • 1/2 kg uzené maso • petrželka • 10 ks rohlík nebo toustový chléb
Postup:
Uzené maso uvaříme doměkka. Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme vývarem z masa, aby byly mírně nasáklé. Vmícháme žloutky, pepř, sůl, pažitku, majoránku, petrželku a nakonec dotuha ušlehané bílky. Podle chuti můžeme přidat i čerstvé nasekané kopřivy. Velikonoční nádivku dáme do formy a pečeme 1/2 – 3/4 hodiny.
Pizza šneci
Ingredience:
• oregano • 10 dkg šunka • 1 ks listové těsto • kečup • 10 dkg plátkový sýr • 1 vejce na potření
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem. Listové těsto můžeme koupit již rozválené v pečícím papíře, to můžeme jen rozložit. Pokud máme listové těsto vcelku, rozválíme. Těsto pokapeme kečupem a rozetřeme po celé ploše těsta (od krajů asi 1 cm). Kečup posypeme oreganem (koření na pizzu), množství podle chuti. Dále poklademe po celé ploše šunku a na ni sýr. Sýr můžeme použít libovolný polotvrdý či tvrdý – eidam, madeland, sýr ementálového typu. Plátkový sýr můžeme případně i nahradit sýrem strouhaným. Těsto s náplní srolujeme do rolády, při rolování mírně utahujeme. Roládu krájíme na asi 1 cm silné plátky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Šneky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem. Pizza šneky z listového těsta pečeme při 180 °C dozlatova, tj. asi 20 minut.
Boží milosti
Ingredience:
• 250 g hladké mouky • špetka soli • 50 g másla • 50 g krupicového cukru • 2 žloutky • 2 lžíce bílého vína • 5 lžic zakysané smetany • lžička citronové kůry • olej na smažení • moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
Mouku smícháme na vále se všemi ingrediencemi a změklým máslem, vypracujeme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Potom z těsta vyválíme cca 4 mm silnou placku a zubatým rádýlkem vykrajujeme obdélníkové (cca 8 x 5 cm) či jiné tvary, které uvnitř ještě dvakrát nakrojíme. Smažíme v hojném množství rozpáleného oleje krátce, jen dorůžova. Během smažení by se měly milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopíme pokličkou. Ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru (smícháme s vanilkovým). Boží milosti jsou velmi křehké, musíme s nimi manipulovat opatrně, abychom je nepolámali.
15 let tradice
na českém trhu
150 000 účastníků
kurzů vaření
30 000 kurzů vaření
a dalších akcí
12 000 kladných recenzí
Mimo jiné na Staffino.cz