Online kurz sushi s Honzou Hajným

Co jsme si ukázali, jak připravit? Nakládaný zázvor, sushi rýže, rozvar na rýži, maki sushi, california maki sushi = Uramaki sushi. Celý náš online kurz můžete najít na našem Youtube kanále zde.

 

Nakládaný zázvor

Ingredience:

• 1 díl rýžového octa • 2 díly cukru • 2 dily vody • zázvor 2ks • červená řepa 1ks

Postup:

Zázvor nakrájíme na plátky a dáme do hrnce, poté přidáme dva díly vody a dva díly cukru a jeden díl rýžového octa. Vaříme 20 minut. Červenou řepu nakrájíme na menší kousk a přidáme dva díly vody. Poté dáme řepu i zázvor vařit. Po 15 minutách vlijeme do zázvoru zredukovanou šťávu z červené řepy a vaříme ještě 5 minut. Necháme vychladnout a zázvor je připraven ke konzumaci. Pokud chceme zázvor skladovat delší dobu ponecháme jej v rozvaru.

 

Rozvar na rýži

Suroviny:

• 500 g cukru • 200 g soli • 600 ml rýžového octa

Postup:

Tyto 3 složky smícháme dohromady a za stálého míchání rozehřejeme na sporáku. Poté je rozvar připraven k použití. Na 1kg rýže doporučujeme 1dcl rozvaru. (max. 1,5 dcl)

 

Sushi rýže

Suroviny:

• sushi rýže • rozvar na sushi rýži

Postup:

Rýži je nutné proprat pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá (ne příliš dlouho, cca 3-4 min). Na 1kg rýže přijde 1,3 l vody. Rýži vaříme pod pokličku nebo použijeme rýžovar. Vaříme, dokud se voda nevypaří, poté ji necháme 10 minut odpočinout a vysypeme do nádoby, kde se smíchá se sushi octem. Na 1 kg rýže použijeme cca 1 dcl hotového rozvaru. Hotový rozvar nalijeme rovnoměrně do ještě horké rýže a jemně ho s ní smícháme (nemícháme silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá). Pokud je čas, při míchání rýži ochlazujeme vějířem, či jiným vhodným nástrojem.

 

Maki sushi

Suroviny:

• 1/2 kg rýže na sushi • 1 balení řasy nori • tuňák • losos • krevety • avokádo • zelenina

Postup:

Hotovou rýži balíme do řasy Nori pomocí bambusové rohožky – Makisu. Do Hosomaki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. U Uramaki je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na „obalení“. U Futomaki je obsah nejbohatší – pět náplní a více, ovšem není to zavazující pravidlo. Do Hosomaki používáme především ryby, někdy i zeleninu. Nejznámější jsou rolky Tekkamaki s tuňákem a Sakemaki s lososem. na hosomaki (asi 2 cm široké rolky) se používá asi 80 g šarí (sushi rýže) na uramaki (obrácené rolky) asi 100 g na futomaki (silné rolády) asi 220 g Servírujeme nejlépe na hranatý talíř společně s Wasabi, nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.

 

California maki sushi = Uramaki sushi

Suroviny:

• 1/2 kg rýže na sushi • dva archy řasy nori • 1 salátová okurka • 1 avokádo • 4 tyčinky Surimi • 4 čajové lžičky opraženého sezamu • japonská majonéza dle chuti • Tobiko – kaviár z létajících ryb

Postup:

Rohožku obalíme asi třemi vrstvami potravinové fólie. Archy řas Nori přepůlíme – pokud máme čtvercové. Řasu položíme lesklou stranou na rohožku a naneseme přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy. Posypeme lžičkou sezamu nebo kaviárem a celé otočíme řasou nahoru. Na řasu naneseme trochu majonézy. Tyčinky Surimi podélně přepůlíme, z okurky odkrojíme asi 3 mm silný a 7 cm dlouhý plátek okurky se slupkou a nakrájíme na tenké nudličky. Avokádo rozpůlíme, a podélně z něj nakrájíme čtyři měsíčky – v této fázi z něj jednoduše stáhneme slupku a nakrájíme na podobné nudličky jako okurku. Surimi tyčinku, čtvrtinu nudliček okurek a avokáda rozložíme na řasu a zarolujeme. Hotovou rolku porcujeme na šest kousků. Servírujeme nejlépe na hranatý talíř společně s Wasabi, nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.

Proč si vybrat kurz vaření v Chefparade
Od roku 2007

13 let tradice

na českém trhu

Více než

130 000 účastníků

kurzů vaření

Uspořádaných více než

27 000 kurzů vaření

a dalších akcí

Více než

12 000 kladných recenzí

Mimo jiné na Staffino.cz