Po–Pá: 10:00–17:00
Recept na Foie gras podle Honzy Hajného
Foie gras – delikatesa, kterou se u nás naučíte na kurzu Paštiky a galantiny pod vedením našeho kuchaře Honzy Hajného.
Co je vlastně foie gras?
Původ této lahůdky bychom našli až v dávné antické historii, ale své místo si našla i v Egyptě. Tučná jatýrka vodních ptáků, především hus a kachen, si vydobyly své místo a staly se mezi Egypťany vyhledávanou lahůdkou. Nadměrná velikost jater zaujala Egypťany natolik, že se zaměřili na chování migrujících ptáků. Přišli na to, že játra přirozeně nabývají na hmotnosti (až o 50 %), vždy v období před migrací, kdy se ptáci dobrovolně přejídají, aby měli na dlouhou cestu zásoby.
Světovou jedničkou v produkci této pochoutky je jednoznačně se svými 20 000 tunami ročně Francie, což je 80% světové produkce. Ve Francii je pět hlavních oblastí, zaměřené na produkci: Aquitaine, Midi-Pyrénées, Bretaň, Pays de Loire a Alsasko. Farmy zaměřené na výrobu foie gras najdeme i v několika evropských zemích, jako je Maďarsko a Bulharsko. Po druhé světové válce, s návratem židovského obyvatelstva, se dostala výroba a chov také do Izraele.
A protože chceme, abyste si pochutnali na této delikatese i vy, připravili jsme si pro vás překvapení v podobě receptu. A jak říká Honza Hajný – tuto pochoutku si buď zamilujete, nebo nenávidíte .. nic mezitím 🙂
Ingredience:
1 kg francouzských husích jater foie gras
15 g koňaku Metaxa
7 g soli
2 g pepře
1 g cukru
toastový chleba na servírování
Postup:
Husí játra rozlámeme a vyndáme žilky. Lehce rukou rozmačkáme. Ve vedlejší mističce si smícháme směs koňaku, soli, pepře a cukru. Smícháme vše dohromady a rukama lehce promícháme – je podstatné směs nevymíchat do kašovité podoby. Následně si zabalíme směs do potravinářské fólie – tvarově do malých jitrniček a konce zavážeme. Ve vodní lázni táhneme při teplotě 75 stupňů cca 45 minut. Voda se nesmí vařit. Tuk se mírně oddělí od směsi. Následně vyndáme z vody a necháme vychladnout. Výhodou je, že přebytky můžete zmrazit a vyndat je jako výborné občerstvení například při rodinné oslavě 🙂 Servírujeme na rozpečeném toastu!
13 let tradice
na českém trhu
130 000 účastníků
kurzů vaření
27 000 kurzů vaření
a dalších akcí
12 000 kladných recenzí
Mimo jiné na Staffino.cz