Chutě a vůně severní Afriky

Kuchyně Maghrebu, tedy francouzsky mluvící severní Afriky, není ve světě zatím příliš známá. Přitom tato kulinární oblast v sobě skrývá spoustu úžasných chutí, které nám jsou právě díky spojení francouzských základů a arabského šmrncu bližší, než třeba vzdálená asijská exotika. Vydejte se s námi na voňavý gastronomický výlet a prozkoumejte vlastními smysly, co se skrývá pod pokličkou Tuniska, Alžírska či Maroka.

Těšit se můžete na jídla snadná na přípravu, ale přitom chuťově mimořádně zajímavá díky neotřelé kombinací koření a jiných použitých surovin. Arabská kuchyně severní Afriky není ani tak pálivá jako ta indická, ani tak silně aromatická jako jihoasijská. Nejběžnější jídla se tu často vaří z jednoho hrnce a pro všechny hosty naráz.

rezervovat kurz severoafrické kuchyně

Důraz se klade na čerstvost, lehkost a variabilitu. Chcete kuskus s jehněčím v tradiční verzi, nebo s kuřecím jako odlehčený pokrm, či vege, které i tady jede? Je to na vás! A totéž se dá říct o pálivém. Ačkoliv se místním ohnivá pasta harissa zřejmě vkládá už do kolébky, později se každý rozhoduje podle své chuti. Je libo ostré jako břitva, nebo jen tak pro zašimrání na jazyku, či vůbec? Všechno je povoleno! Že nevíte, co je harissa nebo kde ji koupit? Nebojte, všechno se na kurzu dozvíte.

Sladká odměna na závěr každého menu jsou dezerty. Ty arabské jsou proslulé jako hodně sladké. Ale ne všechny! Na kurzu vás naučíme kolečka kaak warka, jemné pečivo s náplní podobnou marcipánu, které není vůbec přeslazené, zato nádherně voňavé. Používá se do něj totiž růžová voda, která je, jak známo, běžnou součástí arabské kuchyně, stejně jako voda jasmínová nebo pomerančová. A nebojte, všechny suroviny z kurzu jsou v Praze snadno dostupné v arabských obchůdcích a my vám poradíme nejen, kde přesně a za kolik je koupit, ale i jak je používat a skladovat.

Severoafrická kuchyně přejala od francouzských kolonizátorů (nebo snad oni z Afriky?) navíc úžasný zvyk brát každé jídlo za komunitní slavnost. Jí se pohromadě, každý si nabírá podle svých chutí a každé společné jídlo ja malá hostina, na které se schází celá rodina.

 

Na kurzu kuchyně severní Afriky se naučíte:

 

  1. pikantní polévku chorba, lehkou jako vánek
  2. salát mechwia z pečených paprik, který je unikátní tím, že je grilovaný a přesto je to salát
  3. kuskus s kuřecím masem v kořeněné omáčce… ručíme za to, že si takhle ho neznáte a okamžite si jej zamilujete
  4. plněné taštičky brik s bramborovo-tuňákovou náplní – pozor, jsou těžce návykové:-)
  5. cukroví kaak warka s mandlovou náplní a růžovou vodou
  6. silný čaj touareg s pinovými oříšky a mátou – ten nesmí na žádném severoafrickém stole chybět
  7. A jako bonus se dozvíte něco o tradičním stolování a budete si moci prohlédnout tuniskou keramiku a porcelán.
Zaujali jsme vás? Aktuální termíny kurzu severoafrické kuchyně najdete tady:

Nabídka kurzů

Proč si vybrat kurz vaření v Chefparade
Od roku 2007,

11 let tradice

na českém trhu

Více než

100 000 účastníků

kurzů vaření

Uspořádaných více než

20 000 kurzů vaření

a dalších akcí

Více než

8 000 kladných recenzí

Mimo jiné na Staffino.cz