Blog o vaření

 

Nápady, inspirace, zajímavosti a tipy ze školy vaření Chefparade

Recept na skvělé ratatouille

Kdo by neznal Ratatouille ze známé animované pohádky s myším šéfkuchařem .. Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, který se připravuje nejvíce poblíž města Nice. Název ratatouille je původně z okcitánského slova ratatolha, což v překladu znamená míchaný pokrm. Obdoný pokrm je připravovaný v Katalánsku a je nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Tak pojďme na to!

Ingrediencie:

• 1 větší lilek • 2 cukety střední velikosti • 2 rajčata • 2 papriky červené • 1 plechovka konzervovaných loupaných rajčat (400 gr) • 4 stroužky česneku • olivový olej • 1 svazek rozmarýnu • 1 snítka čerstvého tymiánu • 2 střední cibule • pepř čerstvě mletý • sůl

Postup: 

Nejprve si nakrájíme lilek, cibule a rajčata na malé kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na přibližnš půlcentimetrové kousky. Ve hrnci rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéct lilek, následně přidejte papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje opravdu jen chvilku. Na opečenou směs nalijeme rajčata z plechovky včetně sosu, osolíme, opepříme a promícháme, můžeme podlít bílým vínem. Částečně směs v hrnci přikryjeme pokličkou a půl hodiny dusíme. Jde nám o to, abychom odpařili přebytečnou šťávu z rajčat. Na konci by měla být přebytečná rajčatová šťáva odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opeče a tím získá výbornou lehce nasládlou chuť. Přidáme 3 lžíce studeného olivového oleje, zbylý stroužek česneku, který jsme předtím nadrtili a lístky tymiánu s nasekaným rozmarýnem. Směs stáhneme z plotýnky a podáváme ještě horké - nejlépe s křupavou francouzskou bagetou či jiným bílým pečivem.

Udělejte si doma skvělý kimchi salát!

Udělejte si doma skvělé a zázračné kimchi - jedná se o fermentovaný, probiotický, pikantní salát z čínského zelí, zlepšující rovnováhu střevní mikroflóry a napomáhající tráveníí, mimojiné také posiluje imunitu a podporuje vás kariovaskulární systém.

Salát kimchi lze servírovat nejen samostný, ale i jako salát k hlavnímu jídlu. Uvidíte, že se jedná o učiněný zázrak! 

Ingrediencie :

• 2 větší hlávky čínského zelí • 1 kg mrkve • 2 kedlubny • 2 svazky jarní cibulky • 1 palice česneku • 1 palec zázvoru • 2 PL soli soli • 2 l vody • (rybí omáčka) • 2 chilli papričky • 2 PL chilli mouky (chilli vločky)

Postup: 

Nakrájené zelí dáme do vody se solí a klidně přes noc necháme máčet. Poté zcedíme. Mrkev a kedlubnu nakrájíme na nudličky a přidáme do zelí. Česnek, zázvor, chilli papričku a chilli mouku rozmixujeme s vodou na pastu a přidáme do zelí. Místo soli můžeme použít rybí omáčku. Salát dáme do sklenic, všechno musíí být v nálevu, a 2-4 dny necháme v pokojové teplotě a nastartujeme kvašení. Pak uchováme v chladu.

Kvalita a tradice
od roku 2007 na českém trhu

Jedinečný zážitek
kombinace chutí, vůní a příjemné společnosti

Zkušení šéfkuchaři
se zahraničními zkušenostmi

Více než 60 kurzů
evropské i světové kuchyně